Esittely Maailma Hahmot Käytäntö Ilmoittaudu Pelauta
Satumainen vuoristomaisema

Käytännöninfo

Tämän sivun sisältö koskee 1. pelautusta, eivätkä asiat välttämättä ole samat kaikille pelautuksille. Pikalinkit tämän sivun sisältöön:

Pelipaikka
Aikataulut
Pelimaksu
Ruoka ja juoma
Päihteet
Majoitus
Pukeutuminen
Pakkaa mukaan
Säävaraus
Ikäraja ja turvallisuus
Pelin säännöt
Juonitiivistelmän tulkinta
Inspiraatioksi
Tekijä & järjestäjä
Yhteystiedot


Paikka

1. pelautus pelataan Birgitan polulla Tampereen ja Lempäälän rajalla. Pelipaikalle pääsee suoraan julkisilla useista eri kaupungeista. Pelin aikana kävellään noin 8 km + päälle kilometri pelin ulkopuolella.

Kartta, jossa näkyy bussipysäkit ja polun aloituspaikka

Kuvan saa isommaksi klikkaamalla sitä!

Kartassa näkyvä tähti on Birgitan polun alkupiste ja pelin aloituspaikka. Alkubriiffi pidetään ison punaisen ympyrän kohdalla, jonka vieressä "P". Tähän voi myös parkkeerata auton pelin ajaksi. Osoite on Sääksjärventie 1, Lempäälä.

Julkisilla:
Kartassa näkyvät vasemman puoleiset pikkuympyrät ovat seuraavien paikallisbussien pysäkit: 26, 50, 50A, 50B, 50C ja 53. Keskustasta tullessa pysäkin nimi "Karhumäki, 7510" ja takaisin päin mennessä "Karhumäki, 7509" (Huom. älä valitse pysäkkiä nimeltä "Karhumäki, Lempäälä", se on eri paikka). Aikataulut voi katsoa osoitteesta https://reittiopas.tampere.fi tai https://aikataulut.tampere.fi.

Kartassa näkyvät oikeanpuoleiset pikkuympyrät ovat bussien 51, 55 ja 55K pysäkit. Lisäksi pysäkeillä pysähtyvät lukuisat pitkän matkan bussit, esimerkiksi Helsinki-Tampere ja Turku-Tampere Onnibussit. Onnibussin hausta pysäkki löytyy nimellä "Lempäälä".

Aika

1. pelautus pelataan perjantaina 31.5.2019. Peliä edeltävät aikataulut:

Ke 6.2.2019 ilmoittautuminen sulkeutuu
9.-10.2.2019 pelaajavalinnat julkistetaan viikonlopun aikana ja pelaajille lähetetään hahmoteaser sekä proppausohjeet
Su 24.3.2019 pelimaksun eräpäivä
26.-31.3.2019 hahmoprofiilit lähetetään maksaneille
To 30.5.2019 (helatorstai) pelaajatapaaminen Tampereen keskustassa klo 13 eteenpäin (paikka tarkentuu myöhemmin)

PELIPÄIVÄN AIKATAULU:

10.00 Kaikki viimeistään paikalla Sääksjärventiellä, mieluusti jo valmiiksi propeissa. Alkubriiffi pidetään kartan osoittamalla parkkipaikalla osoitteessa Sääksjärventie 1, Lempäälä.

10.00-11.00 Alkubriiffi ja ryhmäkuva. Kontaktointia kannattaa tehdä jo etukäteen, koska siihen ei ole aikaa pelipaikalla.

11.00 Aloitamme pelin ja lähdemme kävelemään kohti Ammejärven laavua, jonne on matkaa 0,8 km. Laavulta löytyy huussi. Olemme laavulla noin puoli tuntia, nuotiota ei sytytetä.

Noin 12.00-12.15 matka jatkuu kohti Kaitajärven kotaa, jonne on 3,6 km. Kodalla teemme pidemmän muutaman tunnin pysähdyksen ja sytytämme mahdollisuuksien mukaan nuotion. Paikalla on huussi ja Kaitajärveen voi myös pulahtaa uimaan, jos haluaa. Kaitajärven kodan alue on in-game Hämärkehdon/metsän sydän.

Noin 17.00 lähdemme takaisin kohti Ammejärveä.

Klo 19.00 aikoihin olemme kenties takaisin Ammejärven laavulla, johon pysähdytään pelaamaan loput pelistä.

20.00 peli loppuu. Loppubriiffi pidetään Ammejärven laavulla, ja porukka voi lähteä haluamaansa tahtiin. Jos on halua, niin voidaan lähteä yhdessä jatkoilemaan Tampereen keskustaan.

Pelimaksu

Pelimaksu on 5 euroa ja eräpäivä on sunnuntaina 24.3.2019. Hahmoprofiilit lähetetään eräpäivää seuraavan viikon aikana kaikille, joiden maksu näkyy tilillä. Pelimaksuilla korvataan tulostuskustannuksia sekä mahdollisia muita juoniin liittyviä hankintoja tai yhteisiä retkeilytarpeita. Jos rahaa jää yli, menee se Epel Larp ry:lle yleiseen larppiharrastuksen edistämiseen. Pelinjohtaja ei maksa pelimaksua.

Ruoka ja juoma

Pelin puolesta ei tarjota mitään ruokaa tai juomaa. Myöskään pelipaikalta ei ole saatavilla kumpaakaan. Eli tarpeeksi paljon ruokaa ja juomaa (vähintään 2 litraa) pitää pakata itse mukaan! On kiva, jos eväät ovat fantasiamaisia, mutta tämä ei mitenkään pakollista. "Fantasiamainen" on toki hyvin vapaasti tulkittava käsite eikä ruuan tarvitse olla mitenkään historiallista.

Päihteet

Peli on täysin alkoholiton eikä mukaan saa ottaa alkoholia. Tupakointi on in-game, mutta tupakointi muiden läheisyydessä on kielletty. Älä pakota muita hengittelemään edes sähkötupakan höyryjä, vaan siirry tupakoimaan vähintään 10 metrin päähän muista. Älä heitä tumppeja luontoon! Tumpit sisältävät mikromuoveja, eivätkä maadu. Ota tumppeja varten itse mukaan esim. pieni rasia.

Majoitus

Pelin puolesta ei ole tarjolla majoitusta, mutta tamperelaisilta voi majapaikkoja huudella Facebook-tapahtumassa tai myöhemmin perustettavassa kyytien/majoituksen huutelutiedostossa.

Pukeutuminen

Peliin tulee pukeutua hahmolle soveltuviin fantasiamaisiin matkustusvaatteisiin, joissa saa vapaasti käyttää mielikuvitusta. Jokaiselle lähetetään heti pelaajavalintojen jälkeen hahmokohtaiset proppausohjeet.

Pois kannattaa jättää modernit nykyajan vaatteet (kuten tuulipuku) ja liian epäkäytännölliset vaatteet (kuten iltapuku). Jos sataa niin sadetakit/sateenvarjot ovat tietenkin ok, mitä fantsumpi sen parempi. Mitä tulee kenkiin niin kävelymukavuuden saa laittaa ulkonäön edelle, eli esim. vaelluskengät ovat ok. On tietenkin kiva, jos keksii jonkun tavan vähän naamioida niitä (muttei pakollista). Tie on kivikkoinen ja juurakkoinen ja matkaa 9 km.

Kaikilla hahmoilla on mukana jonkinlaisia aseita. On kuitenkin täysin ok, jos pelaajalla ei tällaisia ole, tällöin sovitaan, että aseet on pakattu hahmon sisältä suurempaan laukkuun, eikä hahmo tule ottaneeksi niitä pelin aikana esille. Kaikilla tulisi kuitenkin olla jonkinlainen ei-oikea tikari/veitsi, esim. teatteriveitsi, muovitikari, lateksitikari - tällaista tarvitaan juonessa.

Hahmon suosimat aseet kerrotaan proppausohjeissa / profiilissa, mutta näiden lisäksi kaikilla saa olla jotain tavallisia aseita kuten miekka ja tikari. Kaikkien aseproppien tulee olla pehmeitä, esim. lateksia tai pehmeähköä muovia. Huomaathan, että pelipaikka on yleinen ulkoilualue ja siellä saattaa siten olla ulkopuolisia! Tämän vuoksi mikään ase ei saa näyttää liian aidolta.

Nämä on KIELLETTY:

Poikkeus: Oikean puukon voi ottaa hyötytarkoituksiin, mutta niitä ei saa käyttää missään hahmojen välisissä konflikteissa, ei edes leikkiuhkailuun! Älä kuitenkaan kulje se esillä, vaan laita se reppuun/laukkuun. Teräaseen kantaminen julkisissa paikoissa on laitonta, mutta on ok olla repussa mukana jos on matkalla johonkin missä sitä tarvitsee työkaluna. Vyölle ei kannata ripustaa, sillä on hieman epäselvää luokitellaanko tämäntyyppinen ulkoilureitti julkiseksi paikaksi vai ei.

Propit kannattaa pukea päälle ennen pelipaikalle saapumista.

Ota mukaan

Mitä suurempi osa mukana olevasta tavarasta & ruuasta on fantasiamaista sen parempi, asiasta ei kannata kuitenkaan ottaa turhaa stressiä eikä moderneja tarpeellisia varusteita katsota kieroon. Mukaan kannattaa pakata ainakin:

Säävaraus

Jos pelipäivälle osuu koko päivän jatkuva hirmuinen kaatosade tai järkyttävä myrsky tai muuten erityisen vaarallinen sää, niin peliä siirretään yhdellä tai tarpeen vaatiessa kahdella päivällä eteenpäin lauantaille 1.6. tai sunnuntaille 2.6. Tämä on kuitenkin erittäin epätodennäköistä, ja normaalista sateesta, muutamista lyhyistä kaatosateista ja parin tunnin ukkosesta peliä ei siirretä!

Ikäraja ja turvallisuus

Pelin ikäraja on 16 vuotta, ja jo ilmoittautuessa tulee tietosuojalain vuoksi olla vähintään tämän ikäinen. Alle 18-vuotiaiden tulee kysyä suostumusta huoltajalta osallistuakseen tapahtumaan.

Osallistujia ei ole järjestäjän puolesta vakuutettu. Suomen lakia, voimassa olevia metsäpalovaroituksia, tervettä järkeä ja hyviä retkeilytapoja tulee noudattaa. Huomioi kanssaihmiset ja luonnon hyvinvointi.

Pelipaikalla saattaa liikkua pelin ulkopuolisia henkilöitä, joilla on myös oikeus käyttää aluetta. In-game nämä ovat dryadeja. Hahmot eivät halua kiinnittää näiden huomiota, mikä antaa myös pelaajille hyvän syyn pitää etäisyyttä ja jättää suuremmat draamat ulkopuolisten lähdeisyydessä pienemmälle. Jos tarve vaatii (esim. leiripaikalla on samaan aikaan muita), niin pelinjohtaja käy offissa kertomassa mistä on kyse, etteivät nämä turhaan huolestu. Jos pelinjohtaja juttelee ulkopuolisten kanssa, hän on automaattisesti offissa. Huolehditaan siitä, ettei peli aiheuta turhaa huolta tai säikäytyksiä ulkopuolisille. Jos pelinjohtaja on jo käynyt selittämässä ulkopuolisille mistä on kyse, niin silloin saa kyllä draamata huoletta!

Säännöt

In- ja off-game
Off-gamen merkki on nyrkki otsalla / pään vieressä. Vältä turhaa off-gamea, se häiritsee muiden eläytymistä. Tee offaaminen mahdollisimman huomaamattomasti, esim. kuiskaamalla tai siirtymällä sivumpaan. Tilanteet on hyvä yrittää selvittää in-game niin pitkälle kuin mahdollista. Off-gamen voi monissa tilanteissa korvata myös peliohjeella, esim. “peliohje: lyön tosi kovaa.” Älä iff-gameta eli offaa ilman off-merkkiä. Pelissä ei ole tarjolla off-tilaa, joten jos haluat siirtyä pidemmäksi ajaksi offiin ilmoita tästä pelinjohtajalle ja tarvittaessa muille pelaajille ja siirry kauemmas.

Taikaesineet
Hahmoilla voi olla mukana taikaesineitä, mutta ne pitää hyväksyttää pelinjohtajalla. Jos uskot jonkun muun pelaajan päätyvän esineen kanssa kosketuksiin, niin esineestä pitää löytyä peliohjelappu siitä mitä esine tekee.

Taikuus
Kts. maailmankuvasta mallinnusohjeet.

Tavarat ja in-game varastaminen
Toisten tavaroiden penkominen tai varastaminen on lähtökohtaisesti kiellettyä, elleivät pelaajat sovi toisin.

Konfliktitilanteet
Fyysinen tappelu näytellään hidastetusti ja hellävaraisesti, toista ei saa satuttaa oikeasti. Monilla saattaa olla polvivammoja ym, eli jos haluat jonkun kanssa vähän rajumpaa ravistelua/tönimistä/tms, niin sovi tästä etukäteen tai offissa. Jos meno tuntuu liian rajulta niin käytä turvasanaa/huomauta offissa. Tämä koskee myös pehmoaseiden yms käyttöä.

Jos on tarvetta päättää jossain konfliktitilanteessa voittaja, niin kannattaa hyödyntää suuremman draaman sääntöä tai ratkaista asia pikaisella KPS-pelillä (kivi-paperi-sakset) ja pelata sitten sen mukaisesti. Lähtökohtaisesti kuitenkin pyritään pelaamaan tilanteet improten ilman offia.

Hahmon kuolema tai vakava haavoittuminen on pelissä kiellettyä, eikä aihe sovi tähän peliin. Jos hahmo joutuu kuolettavaan tilanteeseen, hän selviää siitä täpärästi, esim. onnistuu väistämään.

Intiimit tilanteet
Suudelma: joko kämmenet tai vähintään kaksi sormea välissä tai nenänpäiden hierominen. Sopikaa vastapelaajan kanssa teille mieluisin tapa. Ketään ei suudella oikeasti, elleivät pelaajat sanallisesti sovi keskenään toisin.

Seksi: seksiä voi mallintaa siten kuin kokee mieluisimmaksi, sovi vastapelaajan kanssa mitä käytetään. Jos etukäteen ei ole sovittu mitään, aloitteentekijä voi valita mallinnuksen ja vastapuoli voi halutessaan pyytää toista mallinnustapaa. Seksuaalisen hyväksikäytön pelaaminen on kielletty, kyseinen aihe ei kuulu tähän peliin.

Käytä turvasanaa, jos sinulle tulee läheisyydestä liian epämukava olo! Kunnioita kaikkien fyysisiä rajoja, älä esim. koskettele toisen intiimimpiä alueita (takapuoli, rinnat) tai yllättäen halaa ketään, ellet tunne henkilöä hyvin ja tiedä sen olevan ok. Tämä pätee myös offin puolella!

Kielet
Pelin hahmot osaavat useita eri kieliä. Oletuksena suomi mallintaa yleiskieltä. Jos hahmosi puhuu tai sanoo jotain jollain muulla kielellä, nosta tämän ajaksi käsi sormet ristissä kasvojen viereen, ja sano lauseen/keskustelun alussa kieli, esim. “utmesh: voihan kukkaruuku”. Jos oikeasti suomenkielinen teksti (esim. kirje) on in-gamena muuta kieltä kuin yleiskieltä, pitää tästä olla off-game huomio tekstin ylälaidassa.

Turvallisuus
Pelissä on turvasana. Jos haluat keskeyttää jonkun epämukavan tilanteen, sano ääneen ”TURVASANA”. Silloin vastakkaisen pelaajan pitää välittömästi lopettaa se, mitä ikinä olikaan tekemässä sinulle, tai voit itse lopettaa sen, mitä et halua tehdä toiselle pelaajalle. Tämän jälkeen off-gamena voi keskustella siitä, miten tilanteesta jatketaan, mutta turvasanan käyttäjän ei tarvitse selittää miksi käytti turvasanaa, ellei halua. Turvasanan sijaan voit käyttää myös off-gamea, jos se tuntuu luonnollisemmalta, esim. “off, älä vedä noin kovaa”.

Pelissä voi käyttää myös liikennevaloja. “Vihreä” tarkoittaa, että haluat eskaloida tilannetta pidemmälle; “keltainen” tarkoittaa että nyt on hyvä mutta et halua pidemmälle; “punainen” tarkoittaa että haluat lievempää toimintaa mutta et lopettaa kokonaan. Jos haluat toiminnan kokonaan loppuvan, käytä turvasanaa. Värin voi sanoa vastapelaajalle, jos haluaa liikuttaa esim. konfliktia erityisesti johonkin suuntaan, kuten “off, vihreä”. Tähän vastapelaaja voi vastata vaikka “keltainen”, jos ei itse halua eskaloida. Jos haluat tarkistaa vastapelaajalta, mihin suuntaan tämä haluaa tilannetta viedä, kysy “off, väri?”

Jos joku esittää vakuuttavasti esim. pyörtymisen, sairas- tai ahdistuskohtauksen, etkä ole varma onko hätä oikea vai esitystä, voit kysyä “off, oletko ok?” Jos myöntävä vastaus tulee, jatkakaa, jos ei, auta tai kutsu apua. Jos vastapuoli tuntuu epäröivän, voit pyytää tätä kuvailemaan miltä tuntuu, jolloin saa paremman käsityksen onko tämä oikeasti ok vai ei.

Jos huomaat tai koet jonkin vaaratilanteen, esim. loukkaantumisen, tulipalon tai muuta vastaavaa, huuda ”HOLD!”. Kaikki tämän kuulevat toistavat myös ”HOLD”, jotta tieto kulkeutuu varmasti kaikille. Tällöin kaikkien täytyy heti lopettaa peli. Tilanne täytyy selvittää ja pelinjohtaja kutsua paikalle. Peliä saa jatkaa vasta kun pelinjohto on antanut luvan.

Jos pelinjohtaja huutaa ”PELI SEIS!” kaikki lopettavat pelaamisen. Tämä saatetaan huutaa, jos sattuu esim. jokin onnettomuus. Pelin alkaessa huudetaan ”PELI ALKAA!” ja loppuessa ”PELI PÄÄTTYY!”.

Älä huuda "apua" tai mitään muitakaan oikean kuuloisia aavunhuutoja in-game! Pelipaikalla liikkuu pelin ulkopuolisia, jotka saattavat luulla tilanteen olevan oikea. Jos näköetäisyydellä on ulkopuolisia pelatkaa tilanteet sen näköisesti, että niistä tajuaa helposti ettei tilanne ole oikea (esim. hidastettu tappelu, huudahdus "voihan helvetti mun loitsusta lähti leviämään taikatulta!") TAI pelinjohtaja/muu käy sanomassa sivullisille että "me näytellään, älkää huolestuko". Lyhyet kiljaisut, karjahdukset, huutoriitelyt yms ovat ok.

Jos joku pelaaja käyttäytyy huonosti, sääntöjen tai hyvän tavan vastaisesti, etkä halua itse huomauttaa (tai hän ei kuuntele huomautustasi), voit tulla sanomaan asiasta pelinjohdolle, joka ottaa sen hoitaakseen.

Tässä pelissä ei hyväksytä ahdistelua ja häirintää. Tavoitteena on luoda yhdessä turvallinen peliympäristö jokaiselle peliin osallistujalle. Tässä pelissä sovelletaan häirinnän vastaista materiaalipakettia. Peliin osallistuvan tulee tutustua materiaaliin huolellisesti ja sitoutua omalla toiminnallaan edistämään turvallista peliympäristöä ja torjumaan häirintää.

Tiivistelmän tulkinta

Hahmoprofiilien lopussa on tiivistelmä, jossa on lueteltu ranskalaisilla viivoilla hahmon juonet sekä niiden tärkeystaso. Tärkeystaso on kunkin juonen kohdalla suluissa lyhenteenä, ja tässä kerrotaan mitä lyhenteet tarkoittavat.

Inspiraatioksi

PINTEREST: https://pin.it/6zm4wyyodgu44t Miltä hahmosi lohikäärme näyttää, ja millaisia hetkiä sen kanssa on vietetty? Tämä Pinterest-taulu on tarkoitettu mielikuvituksesi tueksi.

SOITTOLISTA: https://www.youtube.com/playlist?list=PLWkgyn0kjPTGSct8pdCES1IR6lCyOqu_S Soittolista välittää pelin syvempiä teemoja ja on fiilistelyn tueksi. (Tämä on Youtube-lista, mutta Spotify-linkki on saatavilla pelinjohtajalta)

Tekijä & järjestäjä

Peli järjestetään Epel Larp ry:n alaisuudessa. Pelin järjestäjänä ja vastuuhenkilönä toimii Elli O.

Kaikki pelin materiaalit, kuten hahmot, websivut ja grafiikat on suunnitellut ja toteuttanut Elli O.

Tämän sivun pelipaikkakartta ja websivujen fontit ovat Googlelta, ja soittolistan ja Pinterest-taulun sisältö ovat tietenkin muiden tekemiä. :)

Yhteystiedot

Jos olet Ellin Facebook-kaveri, peliin liittyvissä asioissa kannattaa ottaa ensisijaisesti yhteyttä Facebookin yksityisviestillä. Muussa tapauksessa voit lähettää sähköpostia Epel Larp ry:n mailiin epellarp [ät] gmail.com, josta se ohjautuu Ellille. Huomaathan, että yhdistyksen sähköpostia lukevat myös yhdistyksen hallituslaiset.