Proppaus

Proppaus tai propit tarkoittavat hahmon vaatetusta, tarvikkeita ja muita in-game esineitä tai lavasteita.

Pakollinen tarkoittaa, että kaikilla kyseisen hahmoryhmän pelaajilla tulisi olla kyseinen asuste.

Suositeltava tarkoittaa, että asuste on suositeltava, muttei pakollinen.

Vapaaehtoinen tarkoittaa, että asuste on täysin vapaaehtoinen, mutta kiva lisä.

Tylypahkan oppilaat

Tylypahkan oppilailla tulee olla koulupuku. Koulupuvusta tulisi käydä jotenkin ilmi, mihin tupaan oppilas kuuluu, eli otathan mukaan jonkin tupaa ilmaisevan osan. Illalla oppilaat voivat halutessaan vaihtaa vapaa-ajan vaatteisiin.

Taikasauva, pakollinen: Hahmollesi sopiva taikasauva. Materiaali, väri yms vapaa, mutta käytä järkeä :)

Kauluspaita, pakollinen: Valkoinen kauluspaita, lyhyt- tai pitkähihainen.

Housut/hame, pakollinen: Pojilla harmaat tai mustat (mieluiten tummanharmaat) pitkät housut, mieluiten puvunhousut. Ei farkkuja, verkkareita tms. Tytöillä harmaa tai musta hame (mieluiten tummanharmaa). Vekkihame tai vastaava olisi paras, mutta suorakin hame käy. Hameen pituus hahmon mukaan.

Sukat/sukkahousut, pakollinen: Vain tytöille. Paras vaihtoehto olisi polvipituiset harmaat sukat, mutta myös mustat ja valkoiset hyväksytään. Vaihtoehtoisesti voi laittaa paksut sukkahousut, mieluiten harmaat tai mustat. Myös reisipituiset sukat käyvät, mutta harkitsethan hahmon mukaan ;) Polvisukkien alle voi laittaa esim. ihonväriset sukkahousut, jos haluaa.

Kengät, pakolliset: Ulkona ei juosta sukkasillaan ;) Kengät ovat vapaat, mutta niiden olisi hyvä sopia koulupukuun ja hahmoon.

Kaapu, suositeltava: Musta, edestä avoin kaapu. Vähintään polvitaipeisiin asti, mutta mieluiten nilkkoihin tai vähän nilkkojen yläpuolelle asti. Vaapaaehtoisena kaapuun voi laittaa tupamerkin sydämen kohdalle ja vuoret voivat olla tupavärissä (rohkelikoilla tummanpunainen, luihuisilla tummanvihreä, korpinkynsillä tummansininen ja puuskupuheilla tummankeltainen).

Kravatti, suositeltava: Rohkelikoilla punainen tai puna-keltaraitainen. Luihuisilla vihreä tai vihreä-hopea/harmaaraitainen. Korpinkynsillä sininen tai sini-pronssi raitainen (pronssin voi korvata myös valkoisella/harmaalla). Puuskupuheilla keltainen tai kelta-mustaraitainen.

Päälyspaita, suositeltava: Päälyspaitaan on kolme eri vaihtoehtoa. Se voi olla slipoveri, eli v-kauluksinen hihaton neule. Se voi olla myös v-kauluksinen pitkähihainen neule. Pitkähihainen paita voi olla edestä umpinainen tai napitettava. Suositeltava väri on tummanharmaa, mutta myös harmaa ja musta hyväksytään. Suositeltavaa olisi, että se olisi suurinpiirtein samaa väriä housujen tai hameen kanssa, mutta ei mitenkään pakollista. Myös päälyspaitaan voi halutessaan laittaa tupamerkin, varsinkin jos ei ole kaapua.

Tupakaulaliina, vapaaehtoinen: Rohkelikoilla puna-kelta raidallinen. Luihuisilla vihreä-harmaa/hopea raidallinen. Korpinkynsillä sini-pronssi (pronssin voi korvata myös valkoisella/harmaalla/vaaleansinisellä tms) raidallinen. Puuskupuheilla kelta-musta raidallinen.

Laukku, vapaaehtoinen: Mukaan voi ottaa hahmoon ja asuun sopivan laukun. Siellä voi kantaa kätevästi pelin aikana tarvittavia tavaroita.

Muita proppeja: Kynää ja paperia/vihko. Mukaan voi myös ottaa kaikkea muuta hahmoon sopivaa tavaraa ja lavastusta, kuten kirjoja, kirjoitusvälineitä, harrastusvälineitä, vapaa-ajan vaatteita, naposteltavaa jne. Paloturvallisuussyistä kynttilöitä ei saa polttaa, eli ettehän ota niitä mukaan.


Kuvassa rohkelikon koulupuvun osat. Ainoastaan sukat puuttuu.

Beauxbatonsin oppilaat

Beauxbatonsin oppilailla tulee olla koulupuku. Illalla oppilaat voivat halutessaan vaihtaa vapaa-ajan vaatteisiin.

Beauxbatonsin koulupukusäännöt ovat vähän vapaammat kuin Tylypahkan. Tyttöhahmolle voi halutessaan tehdä kumman tahansa elokuvissa esiintyvistä uniformuista. Poikahahmolle voi tehdä elokuvan tyyliin tämän asun, hame vain korvataan samanvärisillä housuilla. Jos ei kuitenkaan näitä halua tehdä, niin tässä ohjeita vähän yksinkertaisempaan koulupukuun:

Taikasauva, pakollinen: Hahmollesi sopiva taikasauva. Materiaali, väri yms vapaa, mutta käytä järkeä :)

Kauluspaita, pakollinen: Lyhyt- tai pitkähihainen sininen kauluspaita. Värin tulisi olla mahdollisimman lähellä elokuvien koulupuvussa esiintyvää sinistä sävyä (kts linkit yllä), mutta muutkin sinisen sävyt hyväksytään.

Housut/hame, pakollinen: Pojilla harmaat, mustat tai siniset (keskiharmaa tai sopiva sininen olisi paras väri) pitkät housut, mieluiten puvunhousut. Ei farkkuja tai verkkareita. Tytöillä harmaa, musta tai sininen hame (keskiharmaa tai sopiva sininen olisi paras). Hameen pituus vapaa, mieluiten suora/vähän levenevä tai vekkihame, ei mitään pitsihörhelöitä. Hameen voi korvata myös hihattomalla mekolla, joka laitetaan kauluspaidan päälle. Sen tulisi kuitenkin sopia koulupukuun.

Kengät, pakolliset: Ulkona ei juosta sukkasillaan ;) Kengät ovat vapaat, mutta niiden olisi hyvä sopia koulupukuun ja hahmoon.

"Capelet"/viitta/kaapu, suositeltava: Hartioille puettava pieni sininen viitta, joka elokuvissakin näkyy. Voi tehdä myös kokopitkän sinisen viitan tai kaavun, jos ei halua ulkona palella :)

Liivi/takki, suositeltava: Harmaa, musta tai sininen edestä napitettava puvun liivi. Mieluiten samanvärinen housujen tai hameen kanssa. Vaihtoehtoisesti myös puvun takki käy, tämän tulisi olla mahdollisimman lähellä elokuvissa esiintyvää puvun takkia.

Kravatti, suositeltava: Valkoinen tai tummansininen kravatti. Vähän oman harkinnan mukaan, sopiiko se omaan asukokonaisuuteen vai ei.

Hattu/baskeri, vapaaehtoinen: Elokuvissa esiintyvä hassu suippohattu tai sininen, harmaa tai musta baskeri.

Sukat/sukkahousut, vapaaehtoinen: Vapaavalintaiset, kunhan sopivat asuun.

Laukku, vapaaehtoinen: Mukaan voi ottaa hahmoon ja asuun sopivan laukun. Siellä voi kantaa kätevästi pelin aikana tarvittavia tavaroita.

Muita proppeja: Kynää ja paperia/vihko. Mukaan voi myös ottaa kaikkea muuta hahmoon sopivaa tavaraa ja lavastusta, kuten kirjoja, kirjoitusvälineitä, harrastusvälineitä, vapaa-ajan vaatteita, naposteltavaa jne. Paloturvallisuussyistä kynttilöitä ei saa polttaa, eli ettehän ota niitä mukaan.


Kuvassa esimerkkejä Beauxbatonsin koulupuvuista.

Henkilökunta ja muut

Ainoa pakollinen asustuksen osa on taikasauva. Materiaali, väri yms vapaa, mutta käytä järkeä. Muuten tulisi pukeutua hahmolle sopivalla velhomaisella tavalla. Mukaan kannattaa ottaa myös laukku, kynää ja paperia.

Mistä hankkia

Tässä joitain vinkkejä, mistä asun osia kannattaa lähteä etsimään, jos ei halua itse ommella. Tämä osio on vielä kesken, eli vinkkejä on tulossa lisää.

Kirpputorit
Kirpputorit ovat oikeita aarreaittoja. Jos omasta vaatekaapista ei jo valmiiksi löydy, niin tänne kannattaa suunnata ensimmäisenä. Kauluspaitoja löytyy kirppareilta yleensä vaikka millä mitalla, ja pienellä tuurilla löydät myös sopivat housut, hameen ja päällyspaidan. Esim. itse olen ostanut kaikki edellä mainitut osat kirppikseltä pilkkahintaan. Jos vaatteet ovat vähän liian suuria, niin niiden pienentäminen ei ole kovinkaan vaikeaa.

Suomalaiset harrastajat
Tilaustöitä suomalaisten harrastajien tekemänä.

Custom-taikasauvat
Henniina valmistaa tilauksesta taikasauvoja. Hinta on 9 e + 2-7 euroa materiaalikuluja, eli hinta on yleisimmin n. 13 e. Sauvat toimitetaan pääsääntöisesti suoraan larppiin. Yhteydenotossa on lähetettävä lähdekuva, itse piirretty kuva tai kuvailu sauvasta, jota on tarkoitus jäljitellä, eli esimerkiksi: x tuumaa/x senttimetriä, väri/puu (jota imitoidaan, esim. jalava, eben, tms.). Tämän lisäksi vielä muut kuvailut/halutut yksityiskohdat. Mitä yksinkertaisempi sauva, sitä halvemmaksi tulee. Otathan huomioon, että useimmat sauvat saattavat murtua, jos niiden päälle kaatuu esimerkiksi vettä.

Yhteydenotot osoitteeseen: henniinaisoaho (ät) hotmail.fi . Pyynnöt ovat vuodenvaihteen jälkeen suurin osa sitovia (silloin sauvoja aletaan pääsääntöisesti valmistamaan), eli sen jälkeen maksusta on huolehdittava tavalla tai toisella, tuli larppiin tai ei.

Nettikaupat
Whimsic Alley - Täältä saa monenlaista Harry Potter -asustetta, esim. päälyspaitoja, kaapuja, kravatteja, kaulaliinoja ja niin edelleen.
Allivan's - Täältä saa kaikenlaista Harry Potter -asustetta, kuten taikasauvoja, kaapuja ja kravatteja.

Peruukit
Kyllästyttääkö suomalaisten naamiaskauppojen halvan ja muovisen näköiset peruukit? Ei hätää, ulkomailta voi tilata hyviä peruukkeja kohtuulliseen hintaan. Tässä linkkilistaa eri kaupoista. Huom. en ole itse tilannut monista näistä, joten en osaa sanoa, kuinka luotettava mikäkin myyjä on. Kannattaa tutkia asiaa.

Laadukkaita valmistusmateriaaleja ovat ainakin Kanekalon, Tokyokalon tai Eleora -kuidut, eli kannattaa lukea peruukin kuvaus. Riippuen siitä, millaisen kampauksen haluat peruukkiin tehdä, on plussaa, jos siinä on "skin top". Se tarkoittaa, että peruukin päälaen kohdassa on läntti ihon näköistä kumia, jolloin hiukset lähtevät siitä aidon näköisesti ja jakauksen kohtaa on helppo muuttaa.

Ebay:
Vogue Wigs (olen joskus itse tilannut täältä)
Fantasy Sheep (kaveri on joskus tilannut täältä)
Cosplay Kingdom 2012
Fashion Cosplay Wigs
shuimu749 (olen joskus itse tilannut täältä)
cosplaydna2009 (olen joskus itse tilannut täältä)
outdooronsale365

Ebaysta löytyy paljon muitakin myyjiä, kannattaa tutkia. Jos löydät kuitenkin jonkun aivan uskomattoman halvan (siis tyyliin 4 dollaria) peruukin, kyseessä voi olla huijari. Kannattaa selata läpi sekä Englannin (www.ebay.co.uk) että Amerikan (www.ebay.com) Ebayta.

Muut:
Cosplay.com (olen joskus itse tilannut täältä)
Cosplay Anime Wigs
Cosplaymagic (kaveri on joskus tilannut täältä)
Hello Cosplay (olen joskus itse tilannut täältä)
Cosplay House
FanPlusFriend
Amphigory
Wilshire Wigs
Cosplay Fu (olen joskus itse tilannut täältä)

Huom. monet näistä kaupoista (myös Ebay) lähettävät peruukkinsa kiinapostilla, jonka luvattu toimitusaika on 20-30 arkipäivää. Käytännössä voi pahimmassa tapauksessa kuitenkin mennä jopa yli kaksi kuukautta, eli tilaa peruukkisi ajoissa, varsinkin jos se tulee kiinasta!